HTML

építésznotesz

Minden, amivel az építész a munkája során találkozik, és amit műszaki ellenőri szemmel meglát. Jó megoldások és hibák, hasznos és tanúságos dolgok. Amiből valaki már tanult, amiből mások is tanulhatnak. Meg egy kis humor, talán.

Honlapajánló

Blogajánló

Friss topikok

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Címkék

ablak (4) ablaktok (1) agyag (1) ajtó (1) árajánlat (1) átalakítás (1) attikafal (1) baleset (1) beázás (1) befektetés (1) belsőépítész (1) belsőépítészet (1) betonacél (1) betonvas (1) csapadékvíz (1) design (1) díjmentes (1) díszítés (1) doboz (1) drága (3) dryvit (1) elegáns (1) előtető (2) energiaital (1) építés (1) építész (3) építészet (1) eresz (1) ereszcsatorna (2) erkély (1) eső (3) esővíz (1) felelős (1) felújítás (2) fémlemez (1) festék (1) fólia (1) fordítva (1) geotechnika (1) hangulat (1) harmatpont (2) (3) hőhíd (2) hőkamera (1) homlokzatfelújítás (1) hőmozgás (1) hőszigetelés (4) hőszigetelő üveg (1) jég (1) kiscelli (1) kivitelezés (2) kivitelező (6) kiviteli terv (1) költségvetés (1) kontaktkorrózió (1) konzol (1) közös képviselő (1) küszöb (1) lábazat (2) lakók (1) lámpa (1) lapostető (2) légzárás (1) lépcső (1) lépcsőház (1) marketing (1) megoldás (1) moha (1) műszaki ellenőr (8) művezetés (1) nedvesség (5) nedves fal (1) nyílászáró (1) olvadás (1) oték (2) padlásfödém (1) padlóösszefolyó (1) palafedés (1) pályázat (1) pára (3) páralecsapódás (1) penész (4) piac (1) pur hab (1) rétegrend (3) rovar (1) (3) süllyedés (1) szaktanácsadó (1) szerződés (3) szigetelés (2) szivárgó (1) takarítás (1) talajmechanika (1) tanácsadás (2) tél (3) terasz (1) terasztető (3) tervezés (3) tervező (7) tömítés (3) utólagos (2) üveg (1) üzemeltető (1) üzlet (1) vakolat (1) vállalkozó (2) vasbeton (1) versenyeztetés (1) virágoskert (1) vízfolyás (1) vízszigetelés (4) Címkefelhő

A legkedvezőbb ajánlat kiválasztása

2010.02.20. 22:25 mariassl

Mostanában arányában több az átalakítás, felújítás, mint az új építés. Míg egy új építésnél elkerülhetetlen, hogy készüljenek tervek, amik alapján a kivitelezési munkák is beárazhatók, a felújítások nagy része tervek nélkül készül. Hogyan készülnek ilyen esetekben az ajánlatok? És hogyan bíálhatók el?

Az építtető megkeres több kivitelezőt, a helyszínen elmondja nekik külön-külön, hogy milyen munkák szükségesek, jobb esetben, ha vannak régi rajzok az épületről, azokat odaadja, segítségként az ajánlatadáshoz. (Csak megjegyzésként említem meg, hogy mindig fénymásolatot adjunk, mert az esetek nagy részében a rajzok nem kerülnek vissza a tulajdonoshoz...)

A kivitelezők felmérik az épületet, és adnak egy árat, vagy jobb esetben egy költségvetést. Mindegyik más anyagokkal, más mennyiségekkel és más rétegrendi felépítéssel. Az építtető meg nem tudja, hogyan hasonlísa össze őket.

Most is van egy ilyen esetem: Az építtető belátta, hogy nem látja át az ajánlatokat, és a segíségemet kérte. Elküldte az öt ajánlatot, amit kapott, meg az épület rajzait. Az ajánlatokat bevittük egy excel táblázatba, úgy, hogy a közel azonos tételek egy sorba kerültek, ami nagyon eltérő tartalmú volt, az eggyel lejjebb, külön sorba. Természetesen a mennyiségek sem voltak azonosak, de azzal az elején nem foglalkoztunk. Ezek után küldtünk egy levelet a kivitelezőknek, amiben kértük, hogy egészítsék ki az ajánlati költségvetésüket azokkal a tételekkel, amiket a többiek írtak, ill. amiket még szükségesnek láttunk, hogy belekerüljön. A második lépcsőben beérkezett ajánlatok tételeit bevittük a táblázatba. Közben, amíg az ajánlatok kiegészítését vártuk, kiszámoltuk a valós mennyiségeket a meglévő tervek alapján. Az így kiszámolt mennyiségeket beírtuk a táblázatba, ami alapján az ajánlatok végösszege korrigálva lett. Így az öt különböző ajánlat már majdnem azonos tartalommal, azonos mennyiségekkel jelent meg a táblázatban, tehát össze lehetett hasonlítani őket. (Azért írtam, hogy majdnem, mert az ajánlatok szövegéből sejteni lehet, hogy az ajánlatadó kivitelezők még így is kissé eltérő tartalmat gondolnak az adott tétel szövege mögé.) Ez a b.) verzió.

A másik lehetőség, hogy a tervek alapján egy tervező, vagy akár a műszaki ellenőr készít egy mennyiségszámítást. Ha a tervek elektronikus formában rendelkezésre állnak, akkor ez nagyon gyorsan elkészíthető a tervező szoftver segítségével, ha csak papíron vannak a tervek, akkor ez ugyanannyi idő, mint az előző, b.) verziónál. Ha nincsenek rajzok, akkor fel kell mérni az épületet, de a rajzokra szükség van a munkák megtervezéséhez, követéséhez és az elszámolásokhoz is. A kiszámolt mennyiségek alapján készül egy árazatlan költségvetés, amit átadnak az ajánlatadó kivitelezőknek, hogy adjanak rá ajánlatot. Ők beárazzák, elküldik, majd a beérkezett, azonos tartalmú, azonos mennyiségeket tartalmazó költségvetéseket az építtető összehasonlíja, és a legkedvezőbbet kiválasztja. Ez az a.) verzió.

Ahogy az a.) verzió leírva is rövidebb, úgy a valóságban is az, hiszen a mennyiségszámolást így is, úgy is el kell végezni, viszont ez esetben a kivitelezők már az első lépcsőben azt az ajánlatot adják, ami a többivel összehasonlítható, nincs szükség további egyeztetésekre, a kivitelezők ajánlatainak kiegészítésére. Ráadásul az utóbbi verzió olcsóbb is, mert az építtető ideje is drága. Nem kell az összes kivitelezővel kimenni az építés helyszínére, és mindegyikkel végigbeszélni ugyanazt a tervezett kialakítást, és nem kell órákat azzal tölteni, hogy a különböző ajánlatokat összehasonlítsa. Ráadásul az utóbbi, azaz az a.) verzió biztonságosabb is, hiszen az ajánlatok tartalma teljesen azonos, és szakszerű is, ami a szerződéskötésnél és az elszámolásoknál jelent igazán nagy segítséget.

4 komment

Címkék: költségvetés felújítás átalakítás árajánlat tervező műszaki ellenőr kivitelező versenyeztetés

A bejegyzés trackback címe:

https://epitesznotesz.blog.hu/api/trackback/id/tr771776971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dugulas11 · http://www.dugulas-viz-villany.com 2010.03.14. 08:16:17

Cégünk is foglalkozik kivitelezésse, ahol tény hogy több árajánlatot kérnek, de azt azért mindenki tudja hogy a kiviteleztetővel való kapcsolat is nyom a lattba.
Az kapja a munkát, aki a legolcsóbb, vagy akit ismernek.Ez van!
www.dugulas-viz-villany.com

Mesterünk 2010.09.16. 19:13:47

Nagyon örülök az alapos leírásnak az ajánlatkérés-pályáztatás témakörben. A következő lépés is megér egy posztot szerintem, mikor a beárazott költségvetéseket az értő szem elkezdi olvasni. Kiemelném azt, hogy nyilván ugyanazt árazzák be a tisztelt kivitelezők, tehát elég lenne csak a számokat összehasonlítani. Van, ami mi miatt én mégsem elégednék meg ennyivel! Az ajánlattevő tekintettel volt -e pl. arra, hogy sok, több kisebb ütemben kell a betont bedolgozni? Ekkor ugyanis nem lehet azokkal az egységárakkal számolni, amit a betongyár kiad. Ha erre nem figyel, nem veszi figyelembe a beton tömörödését,a pumpálás során keletkező veszteségeket, és ezek a dolgok ugye az ő zsebére mennek, hogyan fog a Megrendelő számára fontos dolgokra odafigyelni?? Mellesleg nincs olyan szerintem, hogy a Megrendelőnek fontos csak valami, ugyanis ha nem akar garanciában kínlódni a kivitelező, akkor jobb elsőre jót építeni.

Mesterünk 2010.09.16. 19:18:45

@Mesterünk: Persze, hogy a legolcsóbbat kell választani. De ha azért olcsó az ajánlat mert végül a pinceszigetelésnél a terv szerinti két réteg szigetelőlemez helyett egyet alkalmaznak, a tervben kiírt minőségnél gyengébb minőségűt, és ha a szennyvízcső a tömörödő talajjal alászáll, akkor az olcsó már nem is olyan olcsó. (Tévedés azt hinni, hogy egy jól megfizetett műszaki ellenőr orvosság ezekre a problémákra. Akiben nincs ott a magától értetődő tisztesség, az szigorú ellenőrzés mellett sem fog jól teljesíteni. A jó karmesterhez jó zenészek is kellenek!)

mariassl 2010.09.17. 21:41:45

@Mesterünk: Ahol az "olcsó" szót kiemeltem, ott pont azt akartam hangsúlyozni, hogy ha az építtető már a munka előkészítésén spórolni akar, akkor a kivitelezés a végére jóval többe kerülhet, mintha szakember segítségével megfelelően előkészíti, megversenyezteti. Azaz a megfelelő előkészítéssel az építtető magának spórolhat időt, pénzt, és egy csomó idegeskedést elkerülhet. Ennek fényében teljesen egyetértek a kommentekkel.
Köszönöm mindkettőt, örülök, hogy nem vagyok egyedül a gondolataimmal. Tény, hogy ez a műfaj nem alkalmas arra, hogy minden szempontot részletesen taglaljon az ember. Ezért is örülök a kiegészítésnek.