HTML

építésznotesz

Minden, amivel az építész a munkája során találkozik, és amit műszaki ellenőri szemmel meglát. Jó megoldások és hibák, hasznos és tanúságos dolgok. Amiből valaki már tanult, amiből mások is tanulhatnak. Meg egy kis humor, talán.

Honlapajánló

Blogajánló

Friss topikok

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Címkék

ablak (4) ablaktok (1) agyag (1) ajtó (1) árajánlat (1) átalakítás (1) attikafal (1) baleset (1) beázás (1) befektetés (1) belsőépítész (1) belsőépítészet (1) betonacél (1) betonvas (1) csapadékvíz (1) design (1) díjmentes (1) díszítés (1) doboz (1) drága (3) dryvit (1) elegáns (1) előtető (2) energiaital (1) építés (1) építész (3) építészet (1) eresz (1) ereszcsatorna (2) erkély (1) eső (3) esővíz (1) felelős (1) felújítás (2) fémlemez (1) festék (1) fólia (1) fordítva (1) geotechnika (1) hangulat (1) harmatpont (2) (3) hőhíd (2) hőkamera (1) homlokzatfelújítás (1) hőmozgás (1) hőszigetelés (4) hőszigetelő üveg (1) jég (1) kiscelli (1) kivitelezés (2) kivitelező (6) kiviteli terv (1) költségvetés (1) kontaktkorrózió (1) konzol (1) közös képviselő (1) küszöb (1) lábazat (2) lakók (1) lámpa (1) lapostető (2) légzárás (1) lépcső (1) lépcsőház (1) marketing (1) megoldás (1) moha (1) műszaki ellenőr (8) művezetés (1) nedvesség (5) nedves fal (1) nyílászáró (1) olvadás (1) oték (2) padlásfödém (1) padlóösszefolyó (1) palafedés (1) pályázat (1) pára (3) páralecsapódás (1) penész (4) piac (1) pur hab (1) rétegrend (3) rovar (1) (3) süllyedés (1) szaktanácsadó (1) szerződés (3) szigetelés (2) szivárgó (1) takarítás (1) talajmechanika (1) tanácsadás (2) tél (3) terasz (1) terasztető (3) tervezés (3) tervező (7) tömítés (3) utólagos (2) üveg (1) üzemeltető (1) üzlet (1) vakolat (1) vállalkozó (2) vasbeton (1) versenyeztetés (1) virágoskert (1) vízfolyás (1) vízszigetelés (4) Címkefelhő

Az olcsó szigetelés, avagy hogy rontsuk el azt, ami még el sem készült...

2009.11.14. 01:02 mariassl

Valahogy mindig ugyanúgy kezdődik: A tervező nem határozza meg pontosan, hogy milyen vízszigetelésre van szükség. Az építtető szeretné minél kedvezőbb áron megépíteni a házát. A kivitelező szeretne kedvezőbb ajánlati árat adni, vagy ha mástól nem kérnek ajánlatot, akkor minél többet keresni az anyagon. (Tisztelet a Kivételnek!)

A folytatás: Nem kérnek kiviteli tervet, ezért kivitelező maga választja ki, hogy melyik szigetelőanyag az, amelyik -szerinte- még pont megfelelő, de emellett a lehető legolcsóbb és meggyőzi az építtetőt, hogy amit ajánl, az jó lesz. Az építtető örül, hogy milyen olcsó lesz a szigetelés, és rábólint az ajánlatra, és még csak arra sem kéri meg a tervezőt, hogy nézze meg, hogy megfelelő anyagok szerepelnek-e az ajánlatban.

A befejezés (?): Elkészül a ház, beköltözik az építtető, immáron mint boldog tulajdonos és örül az új otthonnak. Aztán néhány hónap elteltével észreveszi, hogy nedvesek a földszinti falak, vagy a pince falai, vagy ázik a tető. Ekkor a felhívja a kivitelezőt és jelzik neki a hibát. Ha nem sikerül kijavíttatni a hibát, akkor hívják a tervezőt, vagy más építészt, és segítséget kérnek.

Ekkor azonban már késő. A vízszigetelés, aminek költsége az épület összköltségének körülbelül 3%-át tette ki, javításra szorul. A javítás költsége gyakran mégegyszer annyiba kerül, esetenként még többe is, részben az utólagos szigetelési technológiák magasabb ára, részben pedig a szükséges kiegészítő munkák miatt (földmunka, bontások stb.) Ráadásul nem minden szerkezet szigetelhető le utólagosan úgy, hogy az teljes értékű legyen, olyan, mint ami eredetileg volt tervezve. Ezért előfordulhat, hogy ez a befejezés sem végleges, további javítgatásokra van szükség...

Hogyan lehet megelőzni, hogy már az építés alatt elrontsák azt, ami soha többet nem lesz kibontható, cserélhető?

  1. Kiviteli tervet kell készíttetni! Ez olcsóbb, mint a szigetelést utólag javítgatni.
  2. Át kell nézetni a kivitelezésre beérkezett ajánlatok tartalmát szakemberrel.
  3. Műszaki ellenőrt kell alkalmazni, abban az esetben is, ha egyébként ez nem kötelező.

2 komment

Címkék: utólagos vízszigetelés műszaki ellenőr kiviteli terv

A bejegyzés trackback címe:

https://epitesznotesz.blog.hu/api/trackback/id/tr131523864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anagyg 2010.02.19. 14:47:25

talán a szabványnak megfelelő szigeteléseket kéne csak forgalomba hozni....

mariassl 2010.02.19. 19:15:16

Az a probléma, hogy szabvány csak az anyagminőségekre vonatkozóan van, de ez a felhasználás technológiájára nem vonatkozik. A felhasználásra, alkalmazástechnikára vonatkozóan csak az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok Magyarországi Szövetsége) által kiadott Tervezési és kivitelezési irányelvek tartalmaznak követelményeket. Ez azonban nem szabvány, jelenleg jogszabály sem írja elő alkalmazását, de a bírósági gyakorlatban szabvány-helyettesítőként szokták figyelembe venni. Sajnos -tapasztalataim szerint - a kivitelezők egy része nem ismeri és így nem is tartja be. Másik probléma, hogy a gyártók által kiadott alkalmazástechnikát sem olvassa el mindenki, sokan csak a saját tapasztalatukra hagyatkoznak, ami sok esetben nem elég ahhoz, hogy a vizet a házon kívül tartsa... Az ÉMSZ honlapja: www.emsz.hu